תולדות הציונות ומדינת ישראל: 31-24 באוקטובר – WZO

תולדות הציונות ומדינת ישראל: 31-24 באוקטובר

Photo:  Kibbutz Degania. Author: Yaakov Ben Dov / Wikimedia

24 אוקטובר 1944 – בתל אביב נוסד תיאטרון חדש – התיאטרון הקאמרי.

26 אוקטובר 1934 – דוד בן-גוריון וזאב ז'בוטינסקי חותמים בלונדון הסכם על יישוב כל הסכסוכים בין תנועת הפועלים ותנוע הרוויזיוניסטית. הפתעה ביישוב ובציונות. בחורף 1935 נדחה ההסכם על ידי משאל עם שעורכת הסתדרות הפועלים.

27 אוקטובר 1882 – ברון אדמונד דה רוטשילד שולח תרומה ראשונה למושבה ראשון לציון.

28 אוקטובר 1910 – יום יסודה של הקבוצה הראשונה – אום-ג'וני, שלאחר פחות משנה קיבלה את השם דגניה. נקראת "אם הקבוצות". הקמתה מהווה את ראשיתה של התנועה הקיבוצית.

29 אוקטובר 1956 – מתקפת מנע של ישראל נגד מצרים – מבצע "קדש". הפתעה עצומה בעולם כולו מהפעולה הישראלית המהירה בסיני. תוך ימים ספורים מכה צה"ל במצרים וכובש את כל חצי האי וכן את רצועת עזה. מוסר האיום על ישראל ומבצרי טיראן נפתחים לשיט ישראלי. בו-בזמן צבאות אנגליה וצרפת תוקפים בצפון תעלת סואץ כדי להחזיר להם את התועלה שהולאמה מספר חודשים לפני כן ע"י המצרים. הפעולה האנגלו-צרפתית נכשלת למעשה. לחץ על ישראל לפנות את השטחים שכבשה.

30 אוקטובר 1902 – יוצא לאור הספר אלטנוילנדשל הרצל. רומן אוטופי המתאר את ארץ ישראל לאחר המהפכה הציונית. תורגם לעברית על ידי נחום סוקולוב בשם תל אביב.

30 אוקטובר 1914 – תורכיה נכנסת למלחמה לצידן של מעצמות המרכז. ארץ ישראל, כחלק מתורכיה, הופכת לצידה של המלחמה. התורכים תובעים מתושבי הארץ, בעלי נתינות זרה, לקבל את אזרחות המדינה ("להתעת'מן" בלשון הימים ההם), או לעזוב. מתחילה עזיבה רבה של יהודים.

31 אוקטובר 1905 – פרעות ביהודי רוסיה במאות מקומות יישוב. למעלה מאלפיים הרוגים. במקומות רבים מתייצבת "הגנה עצמית" יהודית. הפרעות נותנות תנופה מחודשת לעלייה לארץ ישראל.

31 אוקטובר 1905 – ברוסיה קמה "מפלגת הפועלים הסוציאליסטית היהודית" שנודעה בשמה העממי "פועלי ציון" ובשנים הבאות תהווה את האגף הפועלי בתנועה הציונית.

31 אוקטובר 1918 – תורכיה נכנעת. תמה המלחמה במזרח התיכון.

27 אוק 2021
2 דקות קריאה
684
חֲדָשׁוֹת

קרא עוד

לנטוע תקוה

לנטוע תקוה

Photo:  CHAIYARAT / Shutterstock.com תלמידי אולפן קיץ של המחלקה לעידוד עלייה בהצ"ע מבבואנוס איירס, בירת ארגנטינה ערכו ביחד עם המורים ועם צוות המחלקה באמל"ט את סדר ט"ו בשבט.
לא נפסיק ליזום: בריטניה

לא נפסיק ליזום: בריטניה

האולפנים שלנו במחציתו הצפוני של כדור הארץ החלו לפעול במלוא המרץ בשנת הלימודים החדשה אחרי חגי תשרי.
שיעור העברית הגדול בהיסטורי הודעה לעתונות

שיעור העברית הגדול בהיסטורי הודעה לעתונות

עברי, דבר עברית! יותר מ 4000- יהודי תפוצות השתתפו בשיעור העברית הגדול ביותר בהיסטוריה בבתי ספר, באולמות, בבתי כנסת ובמוסדות יהודים – אלפי יהודים בכל רחבי העולם השתתפו בשיעור העברית הגדול ביותר בהיסטוריה, שנערך לרגל יום ירושלים ועל רקע ציון 100 שנה לפטירתו של אליעזר בן יהודה.