זהו יום בהיסטוריה: קבלת חוק השיבה – WZO

זהו יום בהיסטוריה: קבלת חוק השיבה

ה-5 ביולי 1950 הפך לתאריך מכונן עבור העם היהודי ומדינת ישראל: ביום זה הכנסת אישרה באופן פה אחד את חוק השבות, שקבע את הזכות של כל יהודי לעלייה לישראל. באופן סימבולי, ההצבעה התקיימה ביום השנה למותו של תיאודור הרצל – אבי הציונות הפוליטית והמקדים למדינה היהודית. חוק זה הפך לא רק לבסיס המשפטי לשיבת היהודים למולדת ההיסטורית שלהם, אלא גם למימוש של חלום רב-דורי על בית לאומי.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:PikiWiki_Israel_20841_The_Palmach.jpg

מהות חוק השבות

החוק מכריז על הזכות של כל יהודי לעלייה – לשוב לישראל ולקבל אזרחות. עם זאת, ישנם חריגים: אזרחות לא תינתן למי שפועל באופן פעיל נגד העם היהודי, מאיים על הביטחון הציבורי או מנסה להתחמק מהצדק על פשעים שביצע. החוק הפך לאבן יסוד בזהות הישראלית, ומסמל את הפתיחות של המדינה ליהודים מכל העולם.

תיקונים לחוק: 1954 ו-1970

ב-1954 הוכנסו לחוק הבהרות טכניות הקשורות להיבטים הפרוצדורליים של העלייה. בפרט, התיקונים עסקו בפשטות התהליכים המנהליים עבור העולים, כולל הכנת מסמכים והליכי ויזה. שינויים אלו נועדו להקל על אינטגרציה של האזרחים החדשים בחברה הישראלית, מה שהיה בעל חשיבות רבה בתקופת העלייה ההמונית לאחר הקמת המדינה.

שינויים יותר משמעותיים התרחשו ב-1970. התיקון הבהיר את הגדרת היהדות: יהודי הוא אדם שנולד לאם יהודייה ולא עבר לדת אחרת, או שקיבל את היהדות על פי הכללים המקובלים. כמו כן, החוק הרחיב את זכויות העולים לכלול גם חברי משפחה שאינם יהודים – בני זוג, ילדים ונכדים של יהודים, וגם את בני זוגם.

נכון להיום, חוק השבות מגדיר את זכויות היהודים וחברי משפחותיהם כך (סעיף 4 א'):

זכויות היהודי לפי חוק זה, וזכויות העולה לפי "חוק האזרחות (1952)", וכן זכויות העולה לפי כל חוק אחר, ניתנות גם לבן ולנכד של יהודי, לבן/בת זוג של יהודי ולבן/בת זוג של ילדים ונכדים של יהודי; למעט מי שהיה יהודי ובחר מרצונו החופשי לעבור לדת אחרת.

ניתן לעיין בטקסט המלא של החוק בעברית באתר הרשמי של הכנסת: חוק השבות (1950).

אישור חוק השבות לפני 75 שנה היה לא רק התחייבות משפטית, אלא גם התחייבות מוסרית של ישראל כלפי העם היהודי. חוק זה הוא גשר בין העבר לעתיד, המאפשר ליהודים מכל העולם לחזור הביתה, ללא תלות באתגרים ובנסיבות.

7 יול 2025
1 דקות קריאה
547
חֲדָשׁוֹת

קרא עוד

שמחים להתארח

שמחים להתארח

יוזמה חדשה של המחלקה לעידוד העלייה תחת שם עבודה זה יצאה לדרך בצרפת, בכיתת האולפן  לצעירים Relev בפריז.
מהנדסי אינטל הישראלים יצרו שבב העתיד למחשבים ניידים עם בינה מלאכותית

מהנדסי אינטל הישראלים יצרו שבב העתיד למחשבים ניידים עם בינה מלאכותית

מרכז המחקר של Intel בישראל הציג לעולם את דור המעבדים החדש Panther Lake — השבבים הראשונים שנוצרו במיוחד עבור עידן הבינה המלאכותית הכוללנית.
טסים הביתה!

טסים הביתה!

התמונות צולמו בנמל התעופה בבואנוס-איירס.