זהו יום בהיסטוריה: הצהרת בלפור – WZO

זהו יום בהיסטוריה: הצהרת בלפור

ב-2 בנובמבר 1917, התקיים אירוע מכוננן בתולדות התנועה הציונית.

Portrait of Lord Balfour, along with his famous declaration

שר החוץ של בריטניה, ארתור בלפור, שלח מכתב רשמי למנהיג הקהילה היהודית בבריטניה, לורד רוטשילד, בו הביע תמיכה בהקמת "בית לאומי לעם היהודי בארץ ישראל". מכתב זה, הידוע כהצהרת בלפור, הפך להצהרה הראשונה בהיסטוריה מטעם מעצמה גדולה שתמכה רשמית בתנועה הציונית וברעיון המדינה היהודית.

הצהרת בלפור לא רק העניקה תקווה חדשה לרבבות היהודים ברחבי העולם, אלא גם פתחה תהליך דיפלומטי מורכב שבסופו הוביל להכרה בינלאומית בזכות היהודים למדינתם. בשנת 1922, חבר הלאומים, קודמו של האו"ם, אישר את המנדט של בריטניה לניהול פלסטינה שהיא ארץ ישראל, ובטסקט המנדט נקבע כי מטרתו בין השאר, להקים בשטחה של פלסטינה בית לאומי לעם היהודי.

עם זאת, ההצהרה גם שמה את היסודות לקונפליקט שנמשך עד היום. העולם הערבי תפס את ההצהרה של בריטניה לא רק כאיום טריטוריאלי, אלא גם כאתגר לסדר העולמי האסלאמי, לפיו אדמות שפעם שרר בהן שלטון מוסלמי, תשארנה תחת שלטה מוסלמית לעולם. כך נולד הקונפליקט שהיקפו רחב בהרבה מאימות בין האוכלוסייה היהודית לזו הערבית בפלסטינה, אלא נחשב מלחמת החורמה בעיני הציוויליזציה האסלאמית.

היום, כשאנו מזכירים את הצהרת בלפור, אנו רואים איך מחווה פוליטית אמיצה, שנעשתה בשיאה של מלחמת העולם הראשונה, הפכה לנקודת המוצא לאחד האירועים החשובים ביותר של המאה ה-20 — הקמת מדינת ישראל ב-1948. הצהרה זו מזכירה לנו כיצד מסמך אחד יכול לשנות את מהלך ההיסטוריה, ולהוות נקודת הזינוק לדרך ארוכה ומלאת קוצים לעצמאות ולהגדרה עצמית לאומית.

בריטניה, למרות האמביוולנטיות של מדיניותה הבאה במזרח התיכון, הפכה למעצמה הראשונה שהכירה רשמית ברעיון של הקמת מדינה יהודית על אדמת מולדתה ההיסטורית.

24 נוב 2024
2 דקות קריאה
138
חֲדָשׁוֹת

קרא עוד

ממשיכים לבנות גשרים

ממשיכים לבנות גשרים

"קשר הדוק ונצחי, קשר אשר לא יערערו שום תלאות, אשר תמיד מקשר בין אדם לעמו – היא השפה העברית", קבע לפני יותר ממאה שנים הוגה הציונות הדגול זאב ז'בוטינסקיוקביעתו חרף כל השינויים הענקיים והחשובים שחלו מאז בהיסטוריה של העם היהודי, הייתה ונשארת נכונה ובלתי מעורערת.
תולדות הציונות ומדינת ישראל: 1–7 פברואר

תולדות הציונות ומדינת ישראל: 1–7 פברואר

תמונה: מפגש בין ביל"ויי גדרה וביל"ויי ראשל"צ בגן הברון בראשון לציון 1 פברואר 1959 – לאחר עשר שנים מסירה הממשלה את הפיקוח מעל המצרכים האחרונים שעוד היו בקיצוב.
אתחלתא דגאולה

אתחלתא דגאולה

מיזם "גאולה" מכשיר מנהיגות צעירות ברחבי העולם לפעילות ציונית, בהשראתה של גאולה כהן ז״ל, חברת הכנסת, לוחמת המחתרת וכלת פרס ישראל.